bullandbear.blogg.se

Tillsammans mot ett berikande och rikare liv.

Oljebolaget som kan göra flera 100%

Publicerad 2016-02-29 13:28:05 i Allmänt,

Risken är förstås hög, jag pratar om oljebolaget Enquest. Men om man tror på högre oljepris inom framförallt ett år och sedan framöver är potentialen enorm. Når vi oljepriser på 100$/fat igen skulle jag säga att det kan bli flera 100%. 700-800% är min gissning. 

Riskerna då? I närtid är det såklart deras höga skuldsättning och det låga oljepriset. När jag ovan skriver att vi måste få högre oljepris framförallt inom ett år. Så hör det ihop med att bolaget i år har hedge på 10 miljoner fat av 44-48 miljoner fat som de väntas producera i år. Headgen ligger på 68$/fat. Så i år klarar de sig bra. Deras produktionskostnad väntas bli 26-27$/fat för 2016, ner från 31-32$/fat under 2015. Det är tight men jag tror de kommer lyckas. För 2017 är prognosen 20-21$/fat. Men det innebär att Krakenfältet kommer igång som utlovat med första produktion i kvartal 1 eller 2 under 2017. Jag tror inte de gör det. I oljeindustrin är allt alltid försenat. Alma/Galina-fälten blev försenade nästan 1 år. Att få till någon vettig headgening för 2017 blir nog svårt med dagens oljepriser. Så oljepriset måste upp under 2016. 

Uppmuntrande är att det pratas om skattelättnader för brittiska oljeindustrin som kan hjälpa till. 

Oljepriset då? Det är omöjligt att sia om. Plattformar slår igen på löpande band borta i USA sedan Saudi bestämde sig för att dumpa oljepriset och ta marknadsandelar. Problemet är att produktionen inte följer efter. Färre plattformar producerar nästan lika mycket som tidigare tack vare ny teknik. 

Det är svårt att se vad som i närtid skulle höja oljepriset. Men det är kanske just då man ska köpa. Oljepriset är mer politiskt prissatt och inte så mycket utbud och efterfrågan som styr. Ser man på börsens cykler så är det en cykel kvar innan det är råvaroboom igen. Kanske 1-2 år bort. Enorma investeringar i oljeindustrin hålls inne vilket på sikt kommer minska produktionen. 

Enquest har bokslut den 17 Mars. Det blir enormt spännande att se vad de siar  om framtiden. Förhoppningsvis och det som kan bli en trigger är att insiders köper igen efter rapporten. 2 månader innan rapport får de inte göra affärer. Så är de köpsugna kommer det synas efter rapporten. 

Har ni för övrigt sett Lexus lc 500. Jag dreglar när jag ser den. För 80000$ i grundpris känns det som att stjäla godis från små barn. 











Om

Min profilbild

David

Hej är en man som investerat i värdepapper i över 19 år. Delar med mig av innehav, tips och idéer. Gillar även sportbilar så blir lite sådant med.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela